• O serwisie
  • Trance
  • Scena
  • Forum
  • Kanal IRC
  • Kontakt
Global Trance

Poprzedni temat «» Następny temat
Definicja muzyki trance
Autor Wiadomość
KAZO 
Administrator

Wysłany: Wto 26 Lut, 08 13:24   Definicja muzyki trance

Czytaj artykuł

Last.fm MySpace.com Facebook.com YouTube.com SoundCloud.com

Vosch 

Wysłany: Wto 26 Lut, 08 13:42   

Very Good 8)

ellroy 

Wysłany: Sro 27 Lut, 08 15:03   

Napracowales sie chlopie :D

Nie znam osoby ktora znala by wszystkie podgatunki trance, czasami wrecz nie da sie ich odroznic, wiec najlepiej jest byc otwartym na wszystkie podgatunki 8)

Feles 
Administrator

Wysłany: Sro 27 Lut, 08 15:10   

ellroy napisał/a:

Autorem artykułu jest dziewczyna :)
  Last.fm MySpace.com Facebook.com

szneke 
Moderator

Wysłany: Sro 27 Lut, 08 15:25   

Feles napisał/a:
ellroy napisał/a:

Kobieta :)

Btw fajny artykuł, można poczytać i czegoś się dowiedzieć :)

muerte 

Wysłany: Sro 27 Lut, 08 19:49   

dosc ciekawy artykul

ellroy 

Wysłany: Sro 27 Lut, 08 22:25   

szneke napisał/a:
Feles napisał/a:
ellroy napisał/a:

Kobieta :)

aaa to sorki wielkie :brick:

Pokłony dla kobiety ktora sie napracowala :D

zordon 
Moderator

Wysłany: Sro 27 Lut, 08 22:40   

ellroy napisał/a:
Pokłony dla kobiety ktora sie napracowala

poklony dla kobiety... pracujacej! :heart:

Vosch 

Wysłany: Czw 28 Lut, 08 09:11   

mowiac krotko nisko sie klaniamy kobiecie ktora sie bardzo napracowala ;p 8)

Iv 
Moderator

Wysłany: Czw 28 Lut, 08 09:25   

A dziękuję dziękuję :) Miło mi bardzo że się podoba :)

Last.fm MySpace.com Facebook.com YouTube.com

G-r-e-G 

Wysłany: Pią 29 Lut, 08 13:58   

fajny artykul, ale troche popolemizuje :p

nie wiem jak dla Was, ale dla mnie progressive trance nie ma za duzo wspolnego z PvD czy ATB
poczatkowo ta muzyka byla polaczeniem trance'u i house'u, z czasem zrobilo sie troche mroczniejsze, a PvD tutaj nic do tego nie ma, a o Andre juz nie wspominajmy
Markus jasne, Armin ma tam pare takich produkcji, ale zwykle to on uplifty i takie tam tworzy i podobnie Tiesto
tak wiec troche mi tu nie pasi
Ten gatunek ma wg mnie blizej do progg house'u, tylko ze jest bardziej trance'owaty, melodyjny i mniej mroczny
chociaz jakby porownac wspolczesny progg trance do np Leatfield - Song of life to troche mu daleko hehe

dalej jest napisane, ze psy trance wywodzi sie od goa, a juz gdzies kiedys czytalem i zawsze mi sie tak wydawalo, ze jest dokladnie na odwrot (poprawcie mnie, jesli jestem w bledzie)
i psy trance pochodzi od klasycznego trance, ktory powstawal w okresie, kiedy popularny byl rowniez acid trance i sety byly czesto mieszanka tych stylow
takim klasycznym trancem jest dla mnie np kawalek Svena Vatha - Alter ego, albo Face it (slychac tu jeszcze cos z techno, ale to juz jest bardziej tranceowate, praktycznie zblizone do dzisiejszego progg trance'u), a o Esperanza juz nie wspominajac (klasyczne dzwieki oraz breakbeat)
wlasnie zabraklo mi definicji takiego klasycznego trance'u, w ktory podobnie jak psy trance jest taki "kosmiczny", ale jest spokojniejszy, ma mniej zakreconych dzwiekow, ale za to sa baaaaardzo dlugie
akurat tej muzyki dobrze nie znam, bo jestem na to za mlody, ale czasami mozna to np na kanale classic na di.fm posluchac - piekna muzyka

nastepnie tech trance - opis fajny, ale brakuje troche tej innej strony tech trance'u, ktora czasami tworzy Preach czy tez John Selway czasami (niby techno, a jednak nie do konca - podobnie jak klasyczny trance, jednak zdecydowanie szybciej, bardziej trance'owo i mocniejszy, techniczny bit)

a ostatnia rzecz, z ktora absolutnie sie nie zgodze to hardstyle
wg mnie to oddzielny gatunek, ktory sie wytworzyl z hardcore'u, hardtrance'u, hardhouse'u i bog wie hard-czego jeszcze, wmontowano pusty bit brzmiacy jakby ktos walil taki badziewny bebenek, dodano jakies dziwne sample i powstal hardstyle

w tym miejscu powinien byc hardtrance, o ktorym ani slowa, a ktorego przedstawiciele to np nu-nrg (taki troche nu hard trance :p), oberon, choci, scott project, chris c i wielu innych

a tutaj hardstyle potraktowano jako hard trance i m.in. w tworcach zmieszano tych, ktorzy tworza w roznych odmianach "hard"

poza tym mam wrazenie, ze jest to pisane z pkt widzenia osoby, ktora trance zna przede wszystkim od strony tego obecnie "klasycznego" trance'u, czyli mieszanki upliftu i takiego mniej upliftu (nie wiem jak to nazwac), czyli po ludzku arminy, tiesta, menno de jongi i Ci wszyscy po kolei
a z pkt widzenia osoby, ktora troche by siedziala w psy trance'ach byloby wiecej o tej czesci klasycznej jaka tak naprawde jest trance, ktora nie jest popularna i jest udg
niestety w tej czesci muzyki za bardzo nie siedze, wiec duzo wiecej nie moge napisac, bo jak autorka trance poznalem lata temu z tej drugiej strony (kiedy nawet popularny nie byl) ;)

no ale to jest tylko moja interpretacja i pewnie gdzies walnalem glupote, wiec nie bijcie mnie :D

tak czy inaczej wielkie jol i fajnie, ze taki artykul powstal
pozdr

Iv 
Moderator

Wysłany: Pią 29 Lut, 08 14:50   

Nie no jasne, przyjmuję każdą krytykę. Sama pracowałam nad tym artem i po prostu o niektórych gatunkach nie mam pojęcia dlatego też opierałam się na tym co jest w necie a mianowicie w wikipedii polskiej i angielskiej więc jak najbardziej mogą być pewne błędy bądź niedociągnięcia. Dlatego mogą się pojawić błędy i na krytykę też jestem przygotowana i otwarta na uświadomienie hehe ;)

Last.fm MySpace.com Facebook.com YouTube.com

ellroy 

Wysłany: Pią 29 Lut, 08 15:34   

Nie mam zielonego pojecia co to jest te wszystkie psy, goa, hard itp :D :D :D

Indecent Noise 

Wysłany: Pią 29 Lut, 08 16:28   

Niefortunne nazewnictwo "podgatunek". "Styl" brzmi lepiej. Styl gatunku.

Uplifting to nie Epic. Epic w pierwotnej formie umarl pod koniec lat 90 i nastepnie przerodzil sie w Euro Trance. Uplifting nie jest bliski progtrance'owi w zadnym stopniu. Uplifty w chwili obecnej to chociazby Kandi, Shiver czy Tragida. Radosne, nieco cukierkowe z rozbudowana linia melodyjna, przepchane dzwiekami. Airscape to jeden z najlepszych projektow Melodic w historii muzyki. 4 Strings ciezko zaszufladkowac. Euro Uplifting? Airbase jest na tyle zmienny w swojej muzyce ze nie osmielilbm sie go wrzucac do zadnego worka ze stylami.

Nie sadze, ze Progressive Trance, Trance Progressive albo Progtrance byl najpopularniejszym stylem. Zawsze szybsze odmiany tej muzyki dominowaly. Przyjmuje, ze szczytem mozliwosci tej muzyki sa lata 03-05, kiedy to styl ten wylanial sie. Powolne tempo, duzo atmosferycznych elementow, melodyjnosc, gleboka linia basu (w porownianiu z pozostalymi stylami). Przedstawiciele wybitnie nietrafieni, obstawiam nieznajomosc tematu w tym zakresie. Ja moge wymienic Markus'a Schulz'a, David'a West'a, Andy'ego Moor'a czy chociazby Probspota. Wiele osob za progressive trance przyjmuje tworczosc chociazby Vibrasphere czy Antix, ktora jest notabane oderwaniem na linii Goa/Psy.

Pojecie Vocal Trance to najwieksze naduzycie w historii tej muzyki, spowodowane uproszczeniami wywodzacymi sie z ignorancji i niewiedzy. Uplifting z wokalem nadal pozostaje upliftingiem. Melodic z wokalem to nadal melodic i nic tego nie zmieni. Wokal to zaledwie dodatek do stylu w jakim dany utwor zostal stworzony. Autorka podaje za przyklad Moonbeam, przedstawicieli minimalu i house'u wrzucajac ich do jednego kosza wraz z Jose Amnesia i Steur'em. Naduzycie? Owszem i to wielkie. Aha i jeszcze jedno: pierwsza diva wokalnych wojazy w historii trance jest Jan Johnston. Widze ze umknela ta postac w arcie.

Po pierwsze PsychEdelic. Po drugie cala muzyka elektroniczna jest oparta na 4 taktach. Po trzecie sa ludzie, ktorzy by caly ten opis uznali za bullshit. Nie bede polemizowal, bo nie mam wystarczajacej wiedzy w tym zakresie. Aczkolwiek zgodze sie ze psy wyewoluowalo z goa nabierajac predkosci i stajac sie bardziej "kosmiczne".

Acid Trance'owi baaaaaardzo daleko do goa (blizej do psy z racji uzywanych tu i tu tej samej maszyny rolanda), odnoszac sie do wymieniowych artystow. Acid to przede wszystkim surowosc brzmien tb303 i tr909. Minimalizm dzwiekowy i kontrast miedzy twardoscia linii basu a charakterystycznymi plumkami. Postac Tracid'a nieco wypaczyla wizje tego stylu kierujac ja w strone wczesnego upliftingu wracajac lecz momentami do korzeni (remixy do Mars albo Acid Phase Emmanuel'a Top'a). Ogolnie rzecz ujmujac Acid trance na chwile obecna (owszem we wczesnych latach 90 brzmialo to zupelnie odmiennie) to brat Hard trance'u. Przyklady: A*S*Y*S (do momentu odejscia Kai'a z projektu, teraz A*S*Y*S przeszedl w hardstyle), Warmduscher czy tez Junk Project. Wymienieni przez autorke Hardfloor to Acid house a Commander'a Toma wrzuca sie zazwyczaj do kubla z techno.

Zgadzam sie z techtrance. Zmiejszyl bym natomiast gorny limit bpm dla tego stylu. 150 to psy, to fullon, to techno a nie tech trance.

Hardstyle to osobny gatunek, obowiazujacy na rowni z techno, house czy drum&bass. Nie ma nic wspolnego z trance.

Zabraklo mi w artykule bardzo charakterystycznego UK trance'u bazujacego w podstawowej formie na jednostajnym rytmie i linii basu, malej melodyjnosci (czasem bywa i ze cala sekcja melodyjna to 3 nuty). Prostota i klarowny przekaz powoduja, ze styl jest stale na fali wschodzacej w opozycji do powolnego wyczerpywania pokladow pomyslow w upliftingach i melodicach. W chwili obecnej UK trance przeistacza sie w godngo nastepce Melodic trance (ktory przez wielu jest uznawany jako pure trance - jako ten jedyny wlasciwy). Pierwsi przedstawiciele: John Askew, John O'Callaghan, Greg Downey, Bryan Kearney, Ben Gold.

Brak tez Hard Trance o bardzo mocnej stopie, solidnej linii basu (czasem wrecz odwrotnie - bardzo ubogiej i mechanicznej), melodiach opartych na wysokich tonacjach czasem zblizajacych sie niebezpiecznie do granicy Euro trance. Na pewno trzeba wymienic legendy stylu: Dumonde, Scot Project, Cosmic Gate (przed zasotowaniem), Reeloop, Storm.

Bardzo boli brak najwazniejszego wg mnie stylu - Melodic trance. To Armin, to Tiesto, to Ferry, to Lange, to Nu NRG. Oczywiscie to notowania sprzed kilku lat, kazdy wybral wlasna droge. Jak wspomnialem wczesniej w chwili obecnej melodyjny uk trance przechodzi nowa w wizje melodic. Do w/w postaci warto dopisac Thomas'a Bronzwaer'a, Sean'a Tyas'a, Digital Nature, Giuseppe Ottaviani'ego. Z podstylow warto wymienic Euphoric o porywajacych liniach melodyjnych oraz Anthem o bardzo rozbudowanych.

Jest jeszcze NRG trance, czyli predkosc w okolicach 150bpm, roznego rodzaju swisty, krotkie melodie i surowe linie basu przypominajace nieco psy czy full-on. Przedstawiciele: Nick Sentience, BK, Colin Barrat.

No dobrze... a gdzie w tym wszystkim jest Paul van Dyk? Na okreslenie jego muzyki powstalo nazewnictwo: banging trance. Duza predkosc i mieszanina wielu stylow (melodic, acid, czasem rowniez tech czy hard - generalnie tych mocniejszych) w jedna calosc. Wystarczy zapoznac sie z setami PvD z okresu 2000-2002 zeby to poczuc.

To chyba najwazniejsze bledy i niedociagniecia ktore wylapalem.

Moj podzial by wygladal zgola inaczej.
Melodic / Anthem / Euphoric
UK
Uplfiting
Acid / Hard
Goa / Psy / Full-On / Progressive*
Tech
Banging
NRG
Progressive**
Epic / Euro

* - Vibrasphere, Antix
** - Schulz, West, Moor, Probspot

Pozdr

zordon 
Moderator

Wysłany: Pią 29 Lut, 08 18:54   

no prosze mial byc jeden artykul a za sprawa incedent noise mamy dwa :)
fajnie ze wreszcie jest zrodlo gdzie mozna spojrzec z perspektywy na caly gatunek trance, dla osob dopiero zaczynajacych swoja przygode z muzyka elektroniczna na pewno jest to duza pomoc.
Po przeczytaniu waszych tekstow rozmarzylem sie i pomyslalem ze przy odrobinie checi moglby wyjsc wam fajny artykul typu "ring", tzn dwoch redaktorow, kazdy wyglasza swoja opinie w danym akapicie poswieconym danemu aspektowi tematu("zwolennik-sceptyk"), a koncowa opinie zostawia sie czytelnikowi. Forma dosc oryginalna, choc juz coraz czesciej spotykana w wielu publikacjach. Bedzie chwilka to zastanowcie sie nad tym :)

Odpowiedz do tematu